UItgelezen plaatje 3De Drukkerswerkplaats Gouda werkt mee aan de tentoonstelling Uitgelezen, die te zien is van 17 februari tot en met 17 mei 2015. In 2012 werd het Boek- en drukkersgilde in Gouda opgericht door o.a. Hans Walthie, Pim Bolsterlee, Cees Vermeulen, Paul Abels, Jan Willem Klein en Petra Luijkx met als doel: meer aandacht aan Gouda als boekenstad te besteden. Vooral aan de Goudse drukker Geraert Leeu, een van de grootste incunabeldrukkers uit de 15e eeuw in de Nederlanden en een innovator in de boekdruk, wilde het Gilde meer bekendheid geven, maar ook aan latere Goudse drukkers/uitgevers en de geschiedenis van de Goudse Librije. Daarna sloot het Gilde zich aan bij de Stichting Drukkerswerkplaats die inmiddels een historische pers naar Gouda had gehaald en was begonnen met het drukken van bibliofiel drukwerk.

Het Gilde organiseert lezingen en koppermaandagvieringen, en de Drukkerswerkplaats is tevens actief d.m.v. ambachtelijk zetten en drukken, en zo verschijnen er onder meer bibliofiele boeken onder de naam Sub Signo Leonis (verwijzing naar Leeu). De Drukkerswerkplaats is blij om de mogelijkheid te krijgen in Museum Gouda mee te werken aan het realiseren van de tentoonstelling Uitgelezen. Daarnaast organiseert de Drukkerswerkplaats een serie workshops omtrent poëzie, (grafisch) ontwerpen, papier maken, zetten, drukken en binden gedurende de looptijd van de tentoonstelling. Alle aspecten van boeken en lezen komen aan bod tijdens de tentoonstelling:

  • Vroege boekdrukkunst in Gouda (Geraert Leeu en Collatiebroeders met als gastconservator Jan Willem Klein)
  • Passie van het verzamelen en welke boeken waren toegestaan in Librije (Goudse Librije met als gastconservator Paul Abels).
  • Genot van het lezen: een selectie van de allermooiste 19e eeuwse schilderijen, met vooral veel lezende dames (Maurice Wery, conservator Museum Gouda)
  • Tot slot maken we de sprong naar de 21e eeuw en wordt de stelling verdedigd ‘de toekomst is aan het fraai vormgegeven boek’ (gastconservator Petra Luijkx).

Voor deze zaal koos een jury bestaande uit Rickey Tax (Museum Meermanno), Lynne Leegte (beeldend kunstenaar), Brigitte Slangen (grafisch vormgever) en Bart Jansen (Boekhandel Verkaaik) o.l.v. Just Enschedé (directeur Stichting Best Verzorgde Boeken) 30 boeken die door hun vormgeving stand blijven houden in een tijd van e-readers. Meer informatie http://www.museumgouda.nl/persberichten/uitgelezen/