Koppermaandaguitgave 2015

auteur:
Jan Graafland

Illustrator:
Mieke de Haan

uitgave:
Gouda : Sub Signo Leonis; Drukkerswerkplaats, 2015

formaat:
16 x 11 cm, 1 vouwblad

colofon:
Deze koppermaandagprent is vervaardigd in de Drukkerswerkplaats Gouda en is uitgegeven op maandag 12 januari 2015. Beeld: Mieke de Haan. Tekst: Jan Graafland. Lettertypen: Cancelersca Bastarda en Romanée van Jan van Krimpen. Grafisch Ontwerp: Peterpaul Kloosterman. Handzetwerk: Hans Saarloos en Ton Spoel. Druk- en stanswerk: Marius van de Heuvel. De Goudse Boekdrukker Geraert Leeu introduceerde in de 15e eeuw het gebruik van de titelpagina. Dit inspireerde ons om een “Week lang Koppermaandagboek te maken” te maken, ook als opmaat voor de expositie “Uitgelezen”  in Museum Gouda. [177 exemplaren met de hand genummerd. Beeld in vlakdruk, tekst in hoogdruk. De nummers van de dagen in blinddruk].

prijs:
4,95 euro

De derde Koppermaandag-prent is een ode aan de Goudse Boekdrukker Geraert Leeu. Een ingenieuze vouwwijze, de rake tekst van Jan Graafland, de tekeningen van Mieke de Haan, hoog-, vlak- en blinddruk: andermaal een collector’s item.

Bij de presentatie van deze prent op koppermaandag 2015 toonde Just Enschede, directeur van de Stichting de Best Verzorgde Boeken, een deel van de selectie van de Best Verzorgde Boeken van de 21ste eeuw. Deze selectie was te zien in de tentoonstelling Uitgelezen, waarin hij samen met gastcurator Petra Luijkx de stelling verdedigde “De toekomst van het boek is aan het fraai vormgegeven boek”.