In samenwerking met de bewoners van de Karnemelksloot in heeft de Drukkerswerkplaats Gouda een set kerstkaarten vervaardigd. De kaarten verbeelden een aantal voor de Karnemelksloot belangrijke thema’s die te maken hebben met de geschiedenis en de ligging van deze karakteristieke Goudse straat.

Na het nodige historisch onderzoek en een creatief proces kwamen vier bijzondere ontwerpen tot stand. De kaarten werden daarna ambachtelijk gedrukt op de oude drukpersen van de Drukkerswerkplaats.

Thema’s

Er zijn kaarten gemaakt over de volgende vier thema’s:

Stadsgrens – Rond 1900 hield de stad op aan het einde van de Karnemelksloot. Daar begon polder Willens waar de turfafgravingen hun sporen hebben achtergelaten waarmee het huidige unieke landschap is ontstaan wat we kennen van het natuurgebied ‘Goudse Hout’.

Water – De straat heeft zich ontwikkeld met de verbreding van de ‘sloot’ om goederen over water aan te voeren naar de stad. Dit spreekt uit het gedicht van Frouwkje Zwanenburg dat een ode is aan de Karnemelksloot.

Tramstation – De tramlijn Gouda – Schoonhoven werd met lokaalspoormaterieel bereden. De tram reed over de Jan Verzwollebrug met daarnaast het station van halte ‘Gouda Karnemelksloot’. Deze lijn, in gebruik geweest van 1914 tot 1942, kreeg verschillende namen zoals lokaaltreintje, Schoonhovense treintje en Bellentreintje.

Kerstboom – Wat ooit begon als een wild idee in 2006, is inmiddels een traditie geworden. Een slinger aan versierde kerstbomen in de sloot op drijvende vlonders met brandende verlichting. Vanaf begin december tot na nieuwjaar geven de bomen een unieke kerstsfeer waar veel bewoners en passanten plezier aan beleven.

Bestellen

De opbrengst van de kaarten komt ten goede aan het ‘drijvende kerstbomenproject’ in de Karnemelksloot en aan het ambachtelijke werk en het behoud van de historische Drukkerswerkplaats Gouda ‘Uitgeverij Sub Signo Leonis’.

De prijs is €12.50 per set van vier kaarten, verpakt in een doorzichtig papieren zakje. U kunt maximaal 3 sets bestellen. De oplage is beperkt en we willen graag iedereen de kans geven om een set te bemachtigen. U kunt de kaarten bestellen via www.karnemelksloot.nl.